Hypotheken via banken hebben de afgelopen jaren een gestage daling in de gemiddelde rente doorgemaakt. Deze trend werd mede veroorzaakt door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie te stimuleren. Daarnaast speelde de toetreding van nieuwe hypotheekverstrekkers een rol bij deze ontwikkeling. Echter, sinds 2022 is de hypotheekrente weer aan het stijgen, voornamelijk vanwege het aangepaste rentebeleid van de ECB, dat gericht is op het bestrijden van inflatie. Het is belangrijk op te merken dat De Nederlandsche Bank (DNB) geen hypotheekrentegegevens van andere financiële instellingen dan banken verzamelt.
De individuele hypotheekrente hangt, naast de algemene marktomstandigheden, af van twee belangrijke factoren: de risicoklasse van de lening en de looptijd van de rentevaste periode die de koper kiest. Over het algemeen geldt dat een hogere risicoklasse van de lening en een langere rentevaste periode leiden tot een hogere hypotheekrente.
Wat betreft de bancaire rente op uitstaande woninghypotheken van huishoudens in Nederland, is na een lange periode van rentedalingen vanaf de tweede helft van 2022 voor het eerst weer een stijging waargenomen. Deze stijging is het gevolg van de opwaartse beweging van de ECB-beleidsrentes.
De afgelopen jaren was het voor huizenkopers aantrekkelijk om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten vanwege de zeer lage rentestanden. Op deze manier konden zij zich verzekeren van langdurig lage rentelasten, zelfs wanneer de rente weer zou gaan stijgen. Echter, sinds het begin van 2022 is de hypotheekrente snel gestegen, waardoor hypotheken met een kortere rentevaste periode relatief gezien weer aan populariteit winnen.
Bron: https://www.dnb.nl/statistieken/dashboards/woninghypotheken/hypotheekrentes-banken/