Meer belasting door aanpassing Leegwaarderatio!

Percentages leegwaarderatio geactualiseerd

De percentages van de leegwaarderatiotabel voor verhuurde woningen zijn geactualiseerd. Hierdoor betalen verhuurders meer belasting over de woning die ze verhuren. De leegwaarderatio vermindert de waarde van verhuurde woningen voor box 3 van de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting, omdat verhuurde woningen soms minder waard zijn dan niet-verhuurde woningen.

Eerlijkere belasting op verhuurde woningen

De leegwaarderatio vermindert de waarde van verhuurde woningen. De waarde van verhuurde woningen wordt bepaald door de WOZ-waarde te vermenigvuldigen met de leegwaarderatio.

De WOZ-waarde van een verhuurde woning is € 300.000. De huur bedraagt € 1.125 per maand. De jaarhuur (€ 13.500) is dan 4,5% van de WOZ-waarde. Volgens de huidige regels (2022) wordt een waarde van 67% * € 300.000 = € 201.000 gehanteerd.

Als het voorstel wordt overgenomen, wordt een waarde van 95% * € 300.000 = € 285.000 gehanteerd. Dit leidt tot een hogere heffing voor de inkomstenbelasting en voor de erf- en schenkbelasting.

Door het aanpassen van de percentages komt er een eerlijkere belasting voor verhuurde woningen. Verhuurders gaan meer inkomstenbelasting betalen in box 3 en meer schenk- en erfbelasting.

De leegwaarderatio is niet van toepassing bij:

  • vakantiewoningen;
  • niet-woningen.

Vanaf 1 januari 2023 zijn ook tijdelijk verhuurde woningen uitgesloten van toepassing van de leegwaarderatio. Daarnaast moet bij verhuur aan gelieerde partijen zoals zoon of dochter voortaan worden uitgegaan van het hoogste percentage in de tabel. Dat is in het voorstel 100% van de WOZ-waarde.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/vermogen-en-wonen/leegwaarderatio#:~:text=Vanaf%201%20januari%202023%20zijn,%25%20van%20de%20WOZ%2Dwaarde

Meer nieuws..

Even voorstellen: Maikel

Even voorstellen: Maikel

Mijn naam is Maikel, en ik ben nu al 2 jaar werkzaam bij Huurrendement. In november 2021 ben ik bij Huurrendement gestart als stagiair toen ik de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener volgde aan het ROC in Nijmegen. Ik heb deze opleiding afgerond in juni...

Even voorstellen: Rene

Even voorstellen: Rene

Mijn naam is Rene van Wissing ik woon samen met mijn vrouw en 2 dochters in het mooie Nijmegen. De afgelopen 20 jaar heb ik veel commerciële functies mogen bekleden, ook nu werk ik alweer ruim een jaar voor Huurrendement. Een veelzijdige job waar ik veel plezier in...

Vacature Coördinator Backoffice Vastgoed

Vacature Coördinator Backoffice Vastgoed

Huurrendement is een jonge, snelgroeiende organisatie welke vastgoedbeleggers ontzorgd bij hun belegging(en). Met ons concept faciliteren en beheren we vastgoedobjecten  voor onze relaties. Huurrendement is namelijk ook partner bij de aankoop, verkoop als ook de...