Leegstandwet, jouw kansen als verhuurder

Belangrijke Informatie: De Leegstandwet en jouw kansen als verhuurder

De Leegstandwet biedt een waardevolle kans om leegstaande woningen te verhuren die op de nominatie staan voor renovatie, sloop of verkoop. Dit vermindert ongewenste leegstand van woningen en gebouwen, maar wat moet je als verhuurder weten?

Welke Woningen Komen In Aanmerking?
Diverse soorten woonruimten zijn geschikt voor verhuur op grond van de Leegstandwet. Dit omvat huurwoningen die op termijn gesloopt of gerenoveerd worden, maar ook woningen die te koop staan en woonruimten in gebouwen voor andere doeleinden, zoals verzorging, onderwijs of groepshuisvesting. Ook te koop staande woningen van particuliere eigenaren kunnen onder de Leegstandwet worden verhuurd.

Vergunning Vereist
Als verhuurder heb je een vergunning nodig om een leegstaande woning of woonruimte tijdelijk te verhuren op basis van de Leegstandwet. Deze vergunning dien je aan te vragen bij de gemeente, waarbij de regels per gemeente kunnen variëren. De ruimte moet daadwerkelijk leegstaan, je moet een geschikte huurder vinden, alle afspraken moeten worden vastgelegd en de woning moet goed worden onderhouden. Hubbs kan je helpen deze zorgen weg te nemen en een vlotte, zorgeloze verhuur te realiseren.

Verhuurtermijn en Uitzonderingen
In de regel geldt een maximale verhuurtermijn van twee jaar op basis van de Leegstandwet. Deze termijn kan in veel situaties met één jaar worden verlengd op verzoek van de eigenaar of beheerder, tot maximaal vijf jaar. Uitzonderingen zijn onder andere:

  • Als de gemeente een tijdelijke bestemmingsontheffing heeft verleend voor een woning in een gebouw, geldt de vergunning voor de termijn van de omgevingsvergunning, met een maximum van tien jaar.
  • Voor te koop staande koopwoningen is de maximale vergunningsduur vijf jaar.

Voor de verhuur geldt een opzegtermijn voor de huurder van maximaal één maand en voor de verhuurder van maximaal drie maanden. De verhuur eindigt automatisch wanneer de Leegstandwet-vergunning verloopt.

Bij Huurrendement begrijpen we de complexiteit van de Leegstandwet en bieden we advies, professionele huurcontracten, gegarandeerde maandelijkse huurinkomsten en maandelijkse onderhoudscontroles om jouw verhuurproces soepel te laten verlopen. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen bij het benutten van deze waardevolle verhuurmogelijkheden.

Meer nieuws..

Volledige Ontzorging

Volledige Ontzorging bij Huurrendement 🔑 Beste vastgoedeigenaren, Bij Huurrendement geloven we in totale gemoedsrust als het gaat om het beheer van jouw vastgoed. Daarom bieden we onze unieke service van volledige ontzorging aan, zodat jij je kunt richten op wat echt...

12 veranderingen om in de gaten te houden in 2024

12 veranderingen om in de gaten te houden in 2024

12 veranderingen om in de gaten te houden in 2024 Wat Vastgoedinvesteerders moeten weten Het jaar 2024 brengt enkele cruciale veranderingen en aandachtspunten voor vastgoedinvesteerders met zich mee. Als investeerder in vastgoed, inclusief vastgoedeigenaren en...

Even voorstellen: Maikel

Even voorstellen: Maikel

Mijn naam is Maikel, en ik ben nu al 2 jaar werkzaam bij Huurrendement. In november 2021 ben ik bij Huurrendement gestart als stagiair toen ik de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener volgde aan het ROC in Nijmegen. Ik heb deze opleiding afgerond in juni...

Reset password

Voer uw e-mailadres in en we sturen u een link om uw wachtwoord te wijzigen.