12 veranderingen om in de gaten te houden in 2024

12 veranderingen om in de gaten te houden in 2024
Wat Vastgoedinvesteerders moeten weten

Het jaar 2024 brengt enkele cruciale veranderingen en aandachtspunten voor vastgoedinvesteerders met zich mee. Als investeerder in vastgoed, inclusief vastgoedeigenaren en particuliere beleggers, is het essentieel om deze ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

 1. Omgevingswet: Op 1 januari 2024 wordt de nieuwe omgevingswet van kracht. Dit brengt minder regelgeving en meer mogelijkheden voor zelfstandige vergunningaanvragen met zich mee. Let echter op mogelijke kinderziektes in de implementatie.
 2. Huisvestingswet: De Huisvestingswet 2014 biedt gemeenten vanaf 1 januari 2024 uitgebreidere bevoegdheden bij de toewijzing van specifieke woningen aan bepaalde groepen woningzoekenden.
 3. NHG-grens verhoogd: Vanaf het nieuwe jaar kunnen eigenwoningkopers een hypotheek tot € 435.000 verkrijgen met Nationale Hypotheekgarantie, een stijging van het eerdere maximum van € 405.000.
 4. Meldpunt ‘foute verhuurders’: Gemeenten moeten verplicht een meldpunt instellen voor klachten over verhuurders, wat bedoeld is voor situaties zoals te hoge borg of servicekosten.
 5. Financieringsruimte voor energiezuinige woningen: In 2024 is er meer financieringsruimte voor energiezuinige woningen en alleenstaanden met een bepaald inkomen, wat de prijzen kan beïnvloeden.
 6. Renteontwikkeling: Houd de rentetrends in de gaten, aangezien recente dalingen en mogelijke verdere afname invloed kunnen hebben op vastgoedbeslissingen.
 7. Grens voor vrije huursector: De grens voor de vrije sectorhuur stijgt naar 148 punten vanaf 1 januari tot 30 juni 2024, wat een stijging is ten opzichte van de vorige drempel van 136 punten.
 8. Maximale huurverhoging in vrije sector: Vanaf 1 januari 2024 is de maximale jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector vastgesteld op 5,5%, inclusief inflatie plus een extra 1%.
 9. Regulering van de huur: Het wetsvoorstel ‘betaalbare huur’ kan van invloed zijn, afhankelijk van toekomstige kabinetsbeslissingen.
 10. Tijdelijke huurcontracten: Na 1 juli 2024 worden tijdelijke huurcontracten opnieuw verboden, maar uitzonderingen blijven mogelijk.
 11. Wijziging waardering vastgoed in Box 3: Belastingherzieningen en veranderingen in de vermogensbelasting zullen in de loop van 2024 en 2027 van kracht worden, met meer nadruk op werkelijk rendement.
 12. Overweeg alternatieven en internationale investeringen: Met de complexe situatie in de vastgoedmarkt, overweeg ook alternatieve strategieën en buitenlandse investeringen voor risicospreiding.

Bij Huurrendement streven we ernaar om vastgoedinvesteerders op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en trends. Blijf alert en aarzel niet om contact met ons op te nemen voor advies en begeleiding bij je vastgoedinvesteringen in 2024. Samen streven we naar rendabele en duurzame investeringen.

Meer nieuws..

Volledige Ontzorging

Volledige Ontzorging bij Huurrendement 🔑 Beste vastgoedeigenaren, Bij Huurrendement geloven we in totale gemoedsrust als het gaat om het beheer van jouw vastgoed. Daarom bieden we onze unieke service van volledige ontzorging aan, zodat jij je kunt richten op wat echt...

Even voorstellen: Maikel

Even voorstellen: Maikel

Mijn naam is Maikel, en ik ben nu al 2 jaar werkzaam bij Huurrendement. In november 2021 ben ik bij Huurrendement gestart als stagiair toen ik de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener volgde aan het ROC in Nijmegen. Ik heb deze opleiding afgerond in juni...

Even voorstellen: Rene

Even voorstellen: Rene

Mijn naam is Rene van Wissing ik woon samen met mijn vrouw en 2 dochters in het mooie Nijmegen. De afgelopen 20 jaar heb ik veel commerciële functies mogen bekleden, ook nu werk ik alweer ruim een jaar voor Huurrendement. Een veelzijdige job waar ik veel plezier in...

Reset password

Voer uw e-mailadres in en we sturen u een link om uw wachtwoord te wijzigen.